vineri, 12 februarie 2010

"Iarba legală", primul pas către heroină


Drogurile uşoare sunt din ce în ce mai des consumate de către adolescenţii români. O spun medicii la care tinerii consumatori de "iarbă" ajung în cele din urmă să se trateze de dependenţa de heroină sau cocaină.
Marijuana, haşişul şi chiar salvia, cunoscute sub numele generic de "iarbă", sunt consumate în România de la vârste din ce în ce mai mici şi de tot mai multe persoane. Doctorul Cristian Bellu Bengescu, de la Laboratorul de Sănătate Mintală din Bucureşti, a declarat pentru REALITATEA.NET că din nefericire numărul celor care se tratează ambulatoriu la Laboratorul de Sănătate Mintală este în continuă creştere. Majoritatea consumatorilor de droguri uşoare ajung la spital de la "vârsta discotecii", adică de la 14-15 ani.


Doctorul Cristian Bellu Bengescu a declarat că "mai nou drogurile uşoare pot fi cumpărate chiar din magazine. Adică vânzătorii care comercializează salvia, pe sub tejghea vând marijuana sau haşiş. Cei mai mulţi tineri încep să consume drogurile uşoare sau iarbă legală (n.r. salvie) din teribilism. Ce este îngrijorător însă, este faptul că drogurile uşoare sunt doar primul pas către cocaină şi heroină, drogurile puternice care creează dependenţă".

"Locurile preferate de adolescenţi pentru consumul de droguri uşoare sunt discotecile sau chiar propriile apartamente, atunci când nu sunt supravegheaţi de către părinţi", a mai spus doctorul Cristian Bellu Bengescu.

Drumul către consumul de droguri puternice, cum sunt heroina sau cocaina este unul foarte scurt, consideră medicii. "Toţi minorii care consumă droguri uşoare au stări de euforie sau de "rupere de realitate" însă de scurtă durată. Asta înseamnă că la un moment dat vor fi tentaţi să consume ceva mai puternic. Aşa se ajunge la consumul drogurilor puternice", a mai spus doctorul Cristian Bellu Bengescu.

Pe de altă parte, directorul Spitalului Alexandru Obregia - Secţia de Neuropsihiatrie Infantilă, doctor Corina Ciobanu, a declarat pentru REALITATEA.NET că "cei care ajung să fie internaţi în spital pentru dezintoxicare ajung deja în sevraj, după ce deja au consumat droguri puternice".

Poliţia Română a publicat pe siteul IGPR informaţii despre media de vârstă a consumatorilor de droguri, care în România, a scăzut în ultimii ani de la 20-25 de ani la 15 ani.

"Cei mai mulţi pacienţi internaţi în sevraj au vârste de 14-15 ani şi majoritatea ajung la spital aduşi de către părinţi. Majoritatea părinţilor însă, conştientizează faptul că minorii sunt dependenţi de droguri din cauză că aceştia încep să fure lucruri din casă. Toţi fură bunurile părinţilor pentru a avea bani de droguri", a declarat doctorul Corina Ciobanu.

"Efectele pe care aceste substanţe le au asupra organismului sunt tulburări puternice de memorie, concentrare sau percepţie, halucinaţii, sau tulburări paranoide dar şi incoerenţă în vorbire, confuzie, anxietate, depresie, delir şi atacuri de panică. De cele mai multe ori tinerii încep să consume droguri, uşoare sau puternice, din curiozitate din dorinţa de a se afirma sau pentru că nu au preocupări constructive", a adăugat doctorul Corina Ciobanu.

În ceea ce priveşte legalizarea drogurilor uşoare, medicii spun un hotărât NU.

Doctorul Cristian Bellu Bengescu spune că este împotriva legalizării drogurilor uşoare. "Chiar dacă cei care o propun spun că ar da liber la fructul oprit, deci fructul oprit nu ar mai fi oprit şi nu ar mai tenta pe nimeni'. Eu nu pot fi pentru legalizare pentru că aceste substanţe dăunează sănătăţii pentru care noi luptăm, pentru că distruge ţesuturile nervoase", a conchis medicul.

Marijuana este un amestec verde - cenuşiu preparat din frunzele, tulpina şi seminţele uscate şi mărunţite ale plantei denumite Cannabis sativa (cânepă). Haşişul este obţinut din aceeaşi plantă şi există sub formă de răşină (care variază la culoare de la galben la maro-închis şi negru) sau de ulei vâscos.

Cel mai adesea marijuana este fumată din ţigări răsucite manual. Poate fi însă fumată şi din pipe obişnuite sau pipe speciale cu apă (water pipes). Marijuana poate fi consumată şi sub formă de infuzie (ceai) sau amestecată în mâncăruri sau prăjituri. În unele ţări este permisă utilizarea marijuanei în scopuri medicale, mai ales în tratamentul cancerului, al SIDA şi al glaucomului.

Legea română sancţionează cu închisoarea de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi: cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea sub orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept.

Dacă faptele menţionate mai sus au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

De asemenea se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 5 ani şi cultivarea, producerea, fabricarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri pentru consum propriu, fără drept.

Şi cei care permit consumarea de droguri în propria locuinţă sau în locuri publice riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Cancerul

Definitie: Cancerul este o grupare de celule anormale. Este cunoscut sub numele de tumora (maligna), care creste fara a putea fi controlata. Tumorile canceroase invadeaza si distrug tesuturile care le inconjoara. Nu toate tumorile sint canceroase (exista si tumori benigne). Tumorile benigne, care nu sint canceroase, nu invadeaza si nu distrug tesuturi. O tumoare benigna poate creste, insa, foarte mult. Tumorile canceroase pot raspindi celule canceroase in alte parti ale corpului, fenomen numit metastaza, spre deosebire de tumorile benigne, care nu se raspindesc in acest fel.
Cauze: Pentru ca o forma de cancer sa apara, trebuie sa existe ceva care a afectat nucleul unei celule. Unele persoane se nasc cu o predispozitie pentru cancer. Celulele lor pot fi mai vulnerabile la orice afectiune care duce la cancer. Pentru altii, afectiunea intervine dupa ce ani intregi au fost expusi unor substante care cauzeaza cancer. Tutunul, indiferent de sursa, este foarte daunator. Anumite substante chimice, expunerea neprotejata la soare si radiatiile pot duce la afectiuni serioase.

Simptome: Simptomele specifice ale cancerului depind de locul in care este localizat acesta. In unele cazuri, o tumoare poate sta ascunsa ani de zile, deoarece nu afecteaza tesutul in asa fel incit sa apara simptome vizibile. De exemplu, cancerul de colon poate sa nu fie detectat pina cind nu "sapa" intr-un vas de singe din colon, moment in care singele se va varsa in scaun. Un chist al sinului trebuie sa creasca pina la marimea unui buric de deget pentru a putea fi simtit, la palpare. De multe ori simptomele cancerului sint vagi sau pot fi luate drept simptomele altor boli. Simptomele nespecifice ale cancerului pot include oboseala, crescaturi sau chisturi neobisnuite, pierdere in greutate, tuse persistenta, scaune anormale. Toate aceste simptome ar trebui sa constituie un semnal pentru persoana in cauza si sa o determine sa se adreseze medicului.
Diagnostic: Daca o persoana este suspecta de cancer, acest lucru trebuie confirmat prin examinarea tesuturilor anormale intr-un laborator patologic. Acest lucru poate sa insemne inlaturarea unei parti de tesut prin biopsie. Uneori, intreaga tumora este indepartata, procedeu numit rezectie. Radiografia cu raze X si testele singelui pot masura raspindirea bolii, adica stadiul bolii.

Tratament

Tratamentul cancerului poate fi foarte complex. Chirurgia este primul tratament pentru multe tipuri de cancer. Astfel, tumora poate fi eliminata prin interventie chirurgicala. Daca tumora este de mici dimensiuni, cancerul poate fi tratat prin operatie. In situatia in care cancerul s-a raspindit deja in alte parti ale corupului, chirurgia nu este eficienta. Leucemia si cancerul limfatic, care implica sistemul circulator, nu pot fi tratate prin interventie chirurgicala, deoarece acest tip de cancer nu au o localizare exacta.

Chimioterapia este un tip de tratament care implica folosirea medicamentelor. Medicamentele sint introduse in organism si transportate, prin singe, in tot corp. Acesta este considerat un tratament sistemic, general, deoarece medicamentatia poate afecta intregul corp.

Aceasta metoda este folosita pentru a vindeca sau controla anumite tipuri de cancer care nu sint localizate. Nu toate tipurile de cancer raspund chimioterapiei, asa cum nu toate tipurile de infectii reactioneaza la antibiotice. Un tratament local care implica folosirea unor radiatii de energie indreptate asupra tumorilor este radierea. Aceste radiatii pot distruge sau incetini raspindirea multor tipuri de cancer. In unele cazuri, pot fi tratate anumite tipuri de cancer care sint localizate si raspund radiatiilor. Tipuri de cancere care au fost vindecate prin radiatii: boala Hodgkin, cancerul corzilor vocale sau al laringelui. Imunoterapia - folosirea imunitatii corpului pentru a distruge si controla cancerul. Eficacitatea acestui procedeu este limitata. Este folosit in anumite tipuri de cancer. Multe tipuri de cancer sint intr-un stadiu prea avansat la diagnosticare, pentru ca acest procedeu sa dea rezultate. In multe cazuri, o combinatie a tratamentelor s-a dovedit a fi foarte eficienta.

Preventie

Cancerul descoperit la timp este mult mai usor de tratat si cu mult mai multe sanse. Reguli care trebuie respectate pentru prevenirea cancerului: - evitarea tuturor produselor din tutun (ajuta la prevenirea cauzelor majore ale cancerului de plamin, sau ale oricarui tip de cancer); - limitarea expunerii la soare, in special in cazul copiilor (previne melanomul malign); - reducerea consumului de alimente bogate in fibre (ajuta la reducerea aparitiei cancerului de colon); - evitarea consumului de alcool; - controale medicale regulate - examinarea proprie a testiculelor de catre barbati; - examinarea proprie a sinilor de catre femei (palpare). Deoarece unele tipuri de cancer nu pot fi prevenite, detectarea si diagnosticarea timpurie constituie principala sansa de supravietuire a celor bolnavi de cancer.

Statistici

Majoritatea tipurilor de cancer apar la persoane cu virsta de peste 55 de ani. Acest lucru se poate explica prin faptul ca celulele, dupa timp indelungat, devin mai vulnerabile, in cazul in care sint atacate. Este posibil ca si copiii sa aiba cancer, dar mai rar. Numarul barbatilor care sufera de cancer este mai ridicat decit cel al femeilor. Cea mai frecventa cauza a mortii, atit la femei, cit si la barbati, este cancerul de plamin.

Diverse

Materialul genetic din nucleul celulelor care ofera "schema" ce dicteaza functionarea normala a celulelor se numeste cromozom. Nucleul, care gazduieste cromozomul este centrul de control al celulei. Nucleul unei celule normale, de exemplu celula musculara, ii controleaza activitatea ca parte componenta a tesutului, in cazul acesta muschiul. In consecinta, celula se va comporta in concordanta cu celelalte celule ale muschilor pentru a se extinde si contracta, creind miscare. Afectarea nucleului duce la pierderea abilitatii celulei de a se comporta normal. Cancerul intervine atunci cind este afectata activitatea normala a celulei; astfel, celula creste si se dezvolta incontrolabil. Cind o celula devine canceroasa, celulele anormale formeaza o tumora.

Deoarece tumora s-a format din celule bolnave, ea nu poate servi functiei tesutului din care s-a dezvoltat. Corpul are de suferit atit de pe urma pierderii functiei normale a acelui tesut, cit si de pe urma afectarii tesuturilor inconjuratoare. De exemplu, cind o forma de cancer ia locul unui tesut de ficat, organismul nu mai poate filtra rezidurile in mod corespunzator. Denumirea unei forme de cancer se face in functie de tipul organului in care s-a dezvoltat initial. De exemplu, cancerul la sin va fi numit cancer de sin, chiar daca s-a raspindit si in alte zone ale corpului.

Tipul tesutului dintr-un organ in care s-a dezvoltat cancerul poate da numele bolii. De exemplu, cancerul de plamin este grupat in citeva grupuri, in functie de tipul tesutului care a fost afectat. O tumora canceroasa nu creste mai repede ca orice alt tip de tesut in care s-a creat.

Dar, in timp ce un tesut normal nu creste la nesfirsit, tumora va creste in permanenta si se va raspindi fara a mai putea fi controlata. In primul stadiu al oricarui tip de cancer, pot sa nu existe efecte vizibile in corp. Celulele canceroase pot sa se desprinda de tumora principala si sa circule prin singe in alte parti ale corpului. Aceste celule canceroase pot forma noi tumori cunoscute sub numele de metastaze. In timp ce cancerul creste si se raspindeste sau metastazeaza, bolnavul se simte din ce in ce mai slabit.

Cancerul afecteaza mult functionarea normala a corpului. In stadiile de inceput, simptome ca pierderea greutatii corporale, slabirea, oboseala sint frecvente. In acelasi timp, noi tumori canceroase, care se raspindesc in alte parti ale corpului, pot afecta si alte organe. Daca tratamentul nu reuseste, bolnavul decedeaza, din cauza distrugerii functionarii sistemelor vitale ale corpului. Aceste functii vitale ale corpului includ respiratia (daca sint implicati plaminii), inlaturarea deseurilor (cind sint implicati ficatul si rinichii), reglarea functiilor corpului (cind este implicat creierul).

Principala cale de lupta impotriva bolii canceroase ramane, cel putin pana la gasirea remediului, prevenirea acesteia, iar un rol important il are alimentatia. Industrializarea, poluarea, supraalimentatia, cresterea consumului de alcool si tutun, sunt doar cativa factori care au contribuit la cresterea numarului de imbolnaviri. Cancerul se caracterizeaza prin dezvoltarea anarhica si continua a celulelor unui tesut, ceea ce duce la formarea unei tumori. Aceste celule paraziteaza organismul, putand migra in diferite zone ale corpului, fie pe cale sanguina fie limfatica. Fiecare organism reactioneaza la boala diferit, acest lucru facand aplicarea unui tratament general valabil ca fiind foarte greoaie. Alimentatia este recunoscuta ca fiind un factor extrem de important in prevenirea si tratarea cancerului. In primul rand trebuie exclusi factorii de risc, cum ar fi alcoolul, tutunul, expunerea prelungita la radiatiile solare, respectarea normelor de securitate in manipularea produselor cu risc, evitarea alimentelor grase.

Cea mai sanatoasa mancare-10 SUPERALIMENTE



Cât de sănătoasă este mâncarea considerată a fi cea mai sănătoasă? Sună complicat însă nu este nici pe departe aşa. Forbes.com a realizat un top al celor mai sănătoase alimente conform unora dintre cei mai renumiţi nutriţionişti. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de “supermâncăruri”, care, potrivit doctorilor şi nutriţioniştilor, previn bolile.

Spanacul şi somonul sunt două dintre exemplele de supermâncăruri. În afara acestora, dintre superalimente mai fac parte şi unele care în timp au căpătat un renume prost, precum ouăle.Nu există o definiţie pentru cea mai sănătoasă mâncare iar consumatorii sunt rugaţi să nu ia în seamă produsele care au imprimate pe ambalaj astfel de mesaje de promovare.

“Luaţi publicitatea cu un pic de sare”, spune nutriţionistul David Wolfe, citat de Forbes.com. Steven G. Pratt, autorul a mai multe cărţi despre acest subiect este de părere că supermâncarea trebuie să fie gustoasă, uşor de preparat şi, ce este mai important, să-şi demonstreze proprietăţile nutriţioniste pe parcursul a mai multe secole.

Iată cele mai importante zece superalimente, potrivit nutriţioniştilor citaţi de Forbes:

Ciocolata brută
Mai precis, orice fel de ciocolată care conţine cacao în proporţie de peste 70 la sută are o valoare nutriţională ridicată. În afara acizilor graşi omega 3, care ajută la scăderea riscului de boli cardiace, ciocolata conţine magneziu, fier şi feniletilamină, care produce o senzatie de euforie, similară cu cea simţită de indrăgostiţi.

Mierea brună
Mierea este considerată ca un aliment hiperglicemic însă cea brună neutralizează nivelul zaharurilor, potrivit nutriţionistului Steven G. Pratt. De asemenea, are proprietăţi anti-inflamatorii şi conţine anti-oxidanţi, care ajută creierul dar şi inima.

Avocado
Fructul este bogat în potasiu (care ridică riscul hipertensiunii arteriale), vitaminele B şi E (luptă împotriva bolilor cardiovasculare), şi vitamina K (care îmbunătăţeşte sănătatea oaselor).

Dovleacul
Conţine antioxidanţi precum carotenoidul, luteină şi zeaxantin, care ajută la prevenirea cataractelor.

Ceaiul negru
Cu toate că ceaiul verde este considerat mai sănătos, ceaiul negru, folosit cu preponderenţă de cultura vestică, previne demenţa şi coboară nivelul colesterolului.

Oul
Acest aliment a fost asociat multă vreme cu nivelul ridicat al colesterolului, însă, studii recente au descoperit că acest lucru este complet fals, susţin specialiştii citatţi de Forbes. Un ou conţine în medie 1,5 grame de grăsime saturată, vitamina D (pentru întărirea oaselor), sulf şi alte minerale, excelente pentru unghii şi păr.

Scorţişoara
Ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Pasta de tomate
Ajută la prevenirea cancerului de prostată.

Afinele îngheţate
Fructele sunt pline de vitamina C şi de antioxidanţi care ajută la o mai bună funcţionare a creierului.

Wasabi
Wasabi este o radacină mică şi verde, un condiment puternic, consumat de obicei cu sushi. Are proprietăţi antibacteriene şi care previne ulcerul, astmul, cariile dentare, potrivit studiilor citate de Forbes.com.

Aduna Bani!

Jocuri.X6.ro - Jocuri Gratis Gratuite





Jocuri.X6.ro - Jocuri Gratis Gratuite

Curse cu Masina

Jocuri.X6.ro - Jocuri Gratis Gratuite





Jocuri.X6.ro - Jocuri Gratis Gratuite

Combat-Joc cu impuscaturi

Jocuri.X6.ro - Jocuri Gratis Gratuite





Jocuri.X6.ro - Jocuri Gratis Gratuite

Bowling-Joc cu bile

Jocuri.X6.ro - Jocuri Gratis Gratuite





Jocuri.X6.ro - Jocuri Gratis Gratuite

luni, 8 februarie 2010

Prietena lui Marian Cozma: L-au privit cum se zbătea în agonie!



Fata care l-a însoţit pe Păsărilă în barul din Veszprem a povestit pentru ProSport evenimentele din noaptea tragică în care a fost asasinat handbalistul.
La dispariţia lui Cozma au plâns două ţări.
La un an de la dispariţia tragică a lui Marian Cozma, fosta prietenă a sportivului, Claudia, a acceptat să vorbească pentru ProSport, despre cumplita noapte de la Veszprem.

"Am ajuns în bar undeva în jurul orei 2 noaptea. După circa o jumătate de oră, ne-am dus pe ring şi am început să dansăm. Stăteam în cerc, iar eu eram în mijlocul prietenilor lui Marian. La un moment dat, din senin, cineva l-a lovit pe Marian din spate, mişeleşte, ca un laş!", a povestit ea.

Numărul mare al atacatorilor l-a pus pe Marian în imposibilitatea de a se apăra. "Şase-şapte dintre ei au sărit doar pe Marian. L-au lovit cu un scaun de la bar şi l-au înjunghiat în spate", a remarcat Claudia.

Şi acum îşi aminteşte cu groază clipele acelea: "Pe Marian l-au înjunghiat în inimă după ce a ajuns în stradă. Nu s-au mulţumit că era rănit. Haosul se declanşase din nou. Marian a căzut la pământ. Sesum a fost lovit cu pumnii, iar Pesici, care sărise şi el în ajutor, a fost înjunghiat la rându-i. Lumea ţipa îngrozitor. Singurul care nu mişca era Marian".

De asemenea, ea a descris şi atitudinea atacatorilor: "M-a şocat însă cruzimea atacatorilor, care, după ce l-au înjunghiat în inimă, au stat lângă el şi-l priveau. Oricine făcea un astfel de gest ar fi fugit. Dar ei l-au privit cum se zbătea în agonie… După ce au stat două-trei minute lângă Marian, au fugit".